«Historie fra Oslo Metallvarefabrikk AS –>, Metava As,–> og Metarek As

Thorolf Asbjørn Mathisen

Det var en gang en mann som …..

 

Det hele startet i Oslo i 1936 med Oslo Metallvarefabrikk. Fabrikken startet sin historie i Oslo i 1936 av Thorolf Asbjørn Mathisen. Allerede da het bedriften Oslo Metallvarefabrikk. Det hele startet med at Thorolf kjøpte en tinnplate, gikk hjem og hamret ut brødbakker, reiste til byen og solgte dem, kjøpte ny tinnplate osv. Han var utdannet gjørtler, en betegnelse som de færreste vet hva er i dag, men det omhandler metallarbeid som bl.a. beslagarbeid, ornamenter, rekkverk, ol. Et av hans gjørtlerarbeide, var hoveddøren til Aker Sparebank på Grensen i Oslo. Det var arbeid han gjorde før han startet Oslo Metallvarefabrikk.

Under krigen ble alt tinnmaterialet gjemt. Da ble det i stedet produsert skostativ, vedkurver, platespillere, mikrofonstativ, lamper, og kuloklips til å feste elektriske ledninger med. Etter krigen fikk tinnvarene sin renessanse. Thorolf designet alle tinnvarene selv, som bl.a. utgjorde fat, lysestaker, blomstervaser, brødbakker, øl og vinbeger, askebegere, fyrstikkholdere mm. Dette er varer som går under fellesnevneren ”korpusvarer” på fagspråket.

Han fikk patent på mønsteret som ble brukt på tinnet i alle år, og det het ”Perletinn”. Perletinn ble således synonymt med Oslo Metallvarefabrikk. Vår salgskanal på tinn var firmaet Th. Myrvold as, som hadde agenturet for hele Norge. Tinnvarene ble utelukkende solgt til gullsmedbutikker og noen få glassmagasin, og bedriften har vært medlem av Norges Gullsmedforbund i årtider. Vår logo som ser ut som en kanne, kommer fra bokstaven O (Oslo) og M (Metallvarefabrikk). M’en var montert oppå O’en. Så ble det tegnet på en hank. Dette merket er blitt stemplet på alle våre tinnvarer siden bortimot 1936, og er fortsatt vårt varemerke i dag og inngår også i vår firmalogo.  Vi kaller det kannelogoen vår.

Thorolf Asbjørn Mathisen var gift med Edith Sylvia Mathisen (f. Dalbye), og fikk sønnene Svein Knut M., Thor Øivind M., og datteren Berit M. Oslo Metallvarefabrikk ble et aksjeselskap i 1967. Det var Svein Knut Mathisen (disponent) som sammen med sin yngre bror Thor Øivind Mathisen, flyttet bedriften fra Oslo til Ål i 1969. Monteringsavdelingen ble først flyttet til Ål i 1974, da Thorolf døde 64 år gammel.

Tinnvarer ble solgt i store mengder, og toppet seg rundt 1972-73. I tillegg til hjemmemarkedet, ble det eksportert til Sverige, Danmark, Tyskland, Australia, USA, m.fl. På sitt beste i 1972/73 sysselsatte bedriften 34 personer, som nesten kun drev med tinnvareproduksjon. I oljekrisen i 1973 snudde det hele, hvor tinn ble et veldig kostbart materiale. Dette førte til høyere kostnader og priser på varene, som gjorde at omsetningen sank. Dette gjorde det nødvendig med omstilling av virksomheten, hvor produksjonen i større grad ble rettet mot mekanisk produksjon (som underleverandør). Det var en riktig snuoperasjon i «grevens tid», da mange tinnvarefabrikker gikk konkurs på 70 og 80 tallet.

Svein Knut Mathisen (tidl.disponent) var utdannet innenfor gullsmedfaget. Han startet som 18 år gammel i bedriften i 1954. Han ble disponent da bedriften flyttet til Ål i 1969. I alle år gjorde han en kjempejobb, og skaffet mange nye kunder og viktige forretningsforbindelser. Svein skaffet bedriften agenturene for Törestorps Tråd AB(nå HangON) og AB Forshedaveken.

Omstilling fra nesten ren tinnproduksjon til mekanisk produksjon, var en stor utfordring med mange tøffe tak. Svein K. fikk hjerteinfarkt sommeren 1992 og kom dessverre ikke tilbake i jobb igjen.

 

Svein Knut Mathisen(1936-2006)Disponent

 Her på kontoret på ÅL ca. 1970-73

I Oktober 1990 hadde bedriften vært i Ål i 21 år, med «Oslo» som en del av navnet. Etter mange spørsmål om hvorfor bedriften het Oslo Metallvarefabrikk, ble det besluttet å endre navnet til Metava as. Det nye navnet ble konstruert og spesialdesignet ut fra det gamle, inklusiv bruk av bokstavfonter. Disse fonter har aldri eksistert og ble spesialdesignet for Oslo Metallvarefabrikk.

De gamle logoer:

 

         

Bilder som viser den da patenterte perletinnmønster som ble benyttet på en rekke ting.

Metava sin logo i dag:

Her er fabrikkens første «firmabil» med firmalogo. Bilde tatt ca. i slutten av 1930 årene.
Det er Erling Simensen som sitter på sykkelen utenfor en gullsmedkunde i Oslo. 

Tinnvareproduksjonen som Metava AS i dag fortsatt gjør er konsentrert om vikingskipene. Tinnvarene til Metava har alltid vært kjent for en solid kvalitet og fin finish. Vikingkipene med og uten seil / -tresokkel med graveringsplate, er populære firmagaver, avskjedsgaver osv. Ellers kan det nevnes at det største vikingskipet er blant premiene under Norway Cup, som holdes på Ekebergsletta i Oslo hvert år

.  

 

 

Her hamrer Thorolf fram brødbakke i tinn (bilde til venstre).

                                                                                                                 Til høyre Svein K. Mathisen i dreiebenken.

Thor Vidar Mathisen overtok som daglig leder i 1992 og har drevet Metava as fram til sommeren 2003, da han hadde vært i familiebedriften i 25 år.  I 2005 ble det bestemt å fisjonere Metava AS som en del av generasjonskiftet i familebedriften. Mekanisk produksjon forsetter under fanen Metava AS, og handelsvarer med agenturer under fanen Metarek AS. Dermed startet historien til Metarek AS den 6.12.2005. 

Mars 2011: Metava AS fornyet sin hjemmeside, og fjernet informasjon om bedriftens fortid og historie men da kan du lese den her.  

                            

         Historiske bilder                                        Ansatte og utmerkelser

                   Se mer histore med å trykke på bildene

1. Desember 2007 ble hjemmekontor og lageret samlet under ett tak i nye og flotte lokaler på Torpomoen, der vi nå har utstilling og presentasjon av våre varer. Vårt tidligere samarbeid med Metava AS er nå historie.

11. Mars 2009 ble vår nye oppdaterte hjemmeside lagt ut,der vi nå har utvidet med flere forretningsområder.

01. Juni 2009 fikk vi forhandlerstatus for alt i verneutyr av Lexow.

02.06.2010, fornyet vi vår webside atter en gang på ny plattform. Det var Jetshop AS som ble valgt som leverandør. Vi fikk vår første nettbutikk.. med betalingsløsninger.

Juli 2012 ble hele lagerbeholdningen av opphengskroker og maskeringer sendt tilbake til produsenten HangOn i Sverige, og vårt utsalg/varebeholdninge ble overtatt av Torpomoen Drift AS. Metarek As flyttet og har sin kontoradresse i Alta. Driften går videre som vanlig men uten egen lagerhåndtering av opphengskrokene/maskeringene. Nettbutikken vedrørende salg av personlig verneutstyr fortsetter også som før.

21.1.2014 oppgraderte vi til en ny nettbutikkplattform generasjonX fra Jetshop.

28.02.2018 Avsluttet avtalen med Jetshop, og laget en ny webside og nettbutikk under Optima Media AS.|

Verified by MonsterInsights